Laita hyvä kiertämään!

Meidän ihmisten mahdollisuudet hahmottaa tilanteet ja tapahtumat monin tavoin tarjoavat meille hienoja vaihtoehtoja tutkailla aluksi pelkästään hankalalta ja epämieluisalta vaikuttavaa tilannetta.

Minusta erityisen hieno esimerkki tästä kyvystämme katsoa asioita erilaisista näkökulmista on tässä kirjoituksessa kuvailemani ajattelutapa, josta kuulin Eric Edmeadesilta.

Olen pariinkin kertaan ollut kuuntelemassa Eric Edmeadesia.

Hankalana hetkenä hän sanoo huomaavansa yhtäkkiä että ”hei… olen tarinan sisällä!”

Tämä ajattelutapa helpottaa hankalista tilanteista selviytymistä

Tämä ajattelutapa auttaa meitä muuttamaan näkökulmaamme toisenlaiseksi.

Tapahtuma tai tilanne, joka alkuun saattoi vaikuttaa pelkästään rasitteelta tai todella kamalalta kokemukselta, voikin muuttaa muotoaan kiinnostavaksi tarinaksi.

Olen kuullut Ericin suosittelevan, että keräisimme erilaisia kuulemiamme tarinoita ja kokemiamme asioita erilliseen muistikirjaan, koska niitä voi hyödyntää monissa tilanteissa.

Mikä voimaannuttava näkökulma elämän hankaluuksiin ja tiukkoihin tilanteisiin!

Kenelle voin kertoa tämän tarinan? Ketä voin auttaa jakamalla tämän tarinan?

Minkä näkökulman voin tuoda esiin kertomalla tämän tarinan?

Mitä voin tämän tarinan avulla auttaa muita ihmisiä ymmärtämään?

Millainen opetus tähän tarinaan sisältyy?

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Näin elämänkokemuksille antamasi merkitykset vaikuttavat hyvinvointiisi.

Aikaperspektiivi on eräs asia mikä on mahdollista meille ihmisille, mutta ei tietääkseni millekään muulle olennolle täällä maan päällä.

Voin katsoa hankalaa tilannetta juuri tästä hetkestä käsin, kokiessani sen nyt… Tai voin tuoda mieleeni sen ajatuksen, että elämä on muuttuvaa. ”Pian tämä on menneisyyttä, historiaa, eilinen, mennyt ajanjakso elämässäni.”

 

Myös tämä voi olla avuksi hankalana hetkenä ja hankalassa vaiheessa muistuttaessaan siitä, että elämä jatkuu tämän jälkeenkin, eikä oikein mikään jatku elämässä samanlaisena vuodesta toiseen.

Me muutumme, ympäristömme muuttuu… Ainakin jos emme jää kertomaan itsellemme yhä uudestaan samaa tarinaa.

Lue myös: Toipumisen mahdollistava tapa suhtautua psykiatriseen diagnoosiin.

Ajatus ”tästä tulee hyvä tarina kerrottavaksi myöhemmin…” auttaa irrottautumaan tilanteesta vähän kauemmas. Ja se taas voi muuttaa suhtautumisen tilanteeseen kevyemmän tuntuiseksi jo jotakin hankaluutta tms. kohdatessamme.

Mitä sellaisia tilanteita sinun elämässäsi on ollut, joista voisit kertoa opettavaisen tarinan muille? Mitä sellaista olet kokenut, joka voisi olla avuksi jollekulle toiselle? Miten voit hyödyntää tämän tekstin herättämiä ajatuksia omassa elämässäsi?

Laita hyvä kiertämään!

Kirjoita kommentti

Your email address will not be published.