Laita hyvä kiertämään!

 

Kohdatessamme haastavia elämäntilanteita, kriisejä tai muita yllättäviä ja tavalla tai toisella raskaita kokemuksia, voi olla vaikeaa muistaa erilaisia keinoja pitää huolta itsestä.

Kuormittava elämänvaihe voi estää meitä ajattelemasta selkeästi, joten saatamme tarkoituksetta ajautua liian kauas meille hyvää tekevistä tavoista tai aktiviteeteista.

Olen jo pidemmän aikaa pohtinut erilaisia keinoja, miten hankalassa tilanteessa muistaisimme, mikä on meille avuksi ja mikä ei.

Uskon, että ainakin useimmilla ihmisillä on tietoa ja käsitystä siitä, mikä tekee itselle hyvää ja millaisia erilaisia keinoja voimme hyödyntää lisätäksemme hyvinvointiamme ja helpottaaksemme oloamme.

Stressaantuneena, väsyneenä, järkyttyneenä tai muutoin kurjassa tunnetilassa ne avuksi olevat keinot eivät välttämättä tule mieleen.

Yksi hyvä tapa muistuttaa itseäsi näistä sinulle hyvää tekevistä asioista, on kirjoittaa itsellesi Sateisen Päivän Kirje.

Englantilainen ratkaisukeskeinen psykoterapeutti ja kouluttaja John Henden, joka suositteli eräässä koulutuspäivässä kirjeen kirjoittamista sateisen päivän varalle, kertoi tämän alun perin Yvonne Dolanin kuvaileman kirjoittamistehtävän olevan hänen mielestään asia, joka jokaisen olisi hyvä tehdä.

Kirje sateisen päivän varalle tulisi kirjoittaa sellaisena hetkenä, kun voit suhteellisen hyvin ja on rauhallinen olo.

Kyseessä on siis kirje sinulta sinulle itsellesi, muistuttamaan haastavissa elämäntilanteissa hyvää tekevistä asioista, aktiviteeteista, ihmisistä joihin ottaa yhteyttä yms.

Sateisen päivän kirje on hyvä tallettaa paikkaan, josta se on helposti löydettävissä tarpeen tullen.

Voi olla hyvä idea ottaa kopioita kirjeestä ja säilyttää niitä eri paikoissa, ja antaa muutama kopio ystäville tai muille läheisille säilytettäväksi.

Yksi kopio kirjeestä voi kulkea mukanakin, esimerkiksi taiteltuna lompakkoon tai laukussa tai vaikkapa kalenterin välissä.

Ohje kirjeen kirjoittamiseen löytyy ainakin John Hendenin kirjasta ”What It Takes to Thrive”, mutta koska aihe on mielestäni tärkeä, lisäsin viikkokirjetilaajien maksuttomalle jäsenalueelle opastusvideon ja työkirjan avuksi oman kirjeesi kirjoittamista varten.

Jos sinulla ei vielä ole käyttäjätunnuksia maksuttomalle jäsenalueelle, tutustu tarkemmin täällä: https://astettaparempielama.fi/maksuton-jasenalue-viikkokirjetilaajille/

Laita hyvä kiertämään!

Kirjoita kommentti

Your email address will not be published.