Laita hyvä kiertämään!

Tuumaustauko: Onko tunteillasi lupa tulla ja mennä? |Julkaisin tämän tekstin alunperin Facebookissa. Halusin laittaa sen myös tänne blogin puolelle, sillä tämä asia on mielestäni tärkeä.

 

Tuumaustauko: Onko tunteillasi lupa tulla ja mennä?

 

Kävelen välillä kotini lähellä sijaitsevalle sillalle katselemaan sen alla virtaavaa jokea… Virtaa katsellessa usein ajattelen, että nykyään ajatukset ja tunteet elämässäni saavat virrata samalla tavalla kuin tuo vesi… Ne tulee ja ne menee.

Se on yksi tärkeimmistä asioista, joita olen viime vuosien aikana oppinut.

Menneisyydessäni olen monet kerrat takertunut ajatuksiin ja takertunut tunteisiin ja ajatellut, että nämä kertovat jotakin oleellista minusta. Jotakin oleellista minusta yksilönä, erilaisena kuin muut. Poikkeavana, epänormaalina.

On aika helppoa päätyä tulkitsemaan vaikkapa ahdistusta merkkinä siitä, että itsessä on jotakin vikaa… mikä ei yleensä kovin paljon auta siihen ahdistukseen.

On monia tunteita, jotka kuuluvat ihmisyyteen. Siihen, millaiseen maailmaan me olemme lajina kehittyneet. Tunteita, jotka on olleet hengissä selviämisen kannalta tärkeitä. Nykyään vaikuttaa käyvän aika usein niin, että niiden ei anneta tulla ja mennä, vaan niihin takerrutaan ja ajatellaan, että nämä ovat jonkin häiriön oireita.

Oli kiinnostavaa joskus kuulla Tony Robbinsin kysyvän James Altucherilta, jonka podcastissa hän oli haastateltavana, että mitkä asiat stressaa eniten Jamesia, mitkä on hänen suurimmat pelot. Muistelen Jamesin vastanneen, että se, että hänen tyttöystävä pettää ja jättää ja että hän kokee konkurssin.

Tony kysyi, että kuinka monen ihmisen luulet pelkäävän samoja asioita… sitä, että sinut jätetään ja että epäonnistut…

“Ne eivät ole sinun ajatuksiasi. Ne ovat ihmisyyteen liittyviä ajatuksia, jotka ovat olleet olemassa tuhansia vuosia.”

En takerru enää samalla tavalla tunteisiin ja ajatuksiin. Niitä nousee tietoisuuteen ja ne saavat tulla ja mennä. En tee niistä samanlaisia tulkintoja enkä anna niille samanlaisia merkityksiä kuin ennen. Huomaan, hyväksyn ja totean, että ihmislajin historiasta kumpuaa tämä tunne tai ajatus… Ja sitten annan sen mennä menojaan.

Sinua voisi kiinnostaa myös: Taitonäkökulma tuo toivoa toipumiseen

Mitä ajatuksia tämä teksti sinussa herättää?

Laita hyvä kiertämään!

Kirjoita kommentti

Your email address will not be published.