Tässä postauksessa tarkastelen kanssasi muutamia hitaasti oppimisen hyötyjä.
Eivätkö aivosi toimi salamannopeasti? Ei huolta, siitä voi olla sinulle paljon hyötyä!
Nykymaailmassa tunnutaan arvostavan nopeita ajattelijoita ja nopeasti oppivia.
Nopeasti oppivilla ja nopeilla ajattelijoilla tarkoitan sellaisia henkilöitä, joilta silmänräpäyksessä löytyy vastaus asiaan kuin asiaan ja/tai jotka ovat nopeita tekemään johtopäätöksiä.
Voi vaikuttaa siltä, että tällaiset henkilöt ovat erityisen fiksuja, koska heidän aivonsa toimivat niin nopeasti.
Saatamme kuitenkin ihailla tällaista nopeaälyisyyttä liiankin paljon siihen nähden, mitä haittaa siitä voi olla.
Lue myös: Oppilaalla oppimisvaikeuksia vai opettajalla opettamisvaikeuksia?
Hitaasti oppimisen hyödyt
Kilpa-autoaivot ja vaeltaja-aivot
Pidän opiskelusta kovasti, ja katselenkin monenlaisia kursseja ja koulutuksia netistä säännöllisesti.
Esimerkiksi Coursera on minulle mieluinen sivusto.
Wikipedia kertoo seuraavaa:
”Coursera on yhdysvaltalainen yritys, joka tarjoaa verkkosivujensa kautta yhteistyösopimuksen tehneiden yliopistojen järjestämiä massiivisia avoimia verkkokursseja ilmaiseksi kaikille rekisteröityneille käyttäjilleen.”
Eräs kurssi, jonka videomateriaaleja olen viime aikoina katsonut, on nimeltään Mindshift: Break Through Obstacles to Learning and Discover Your Hidden Potential (by McMaster University).
Siinä toinen kurssin opettajista, Dr. Barbara Oakley, kertoi ”kilpa-autoaivojen” ja ”vaeltaja-aivojen” eroista, ja siitä mitä etua voi olla hitaasti oppimisesta.
Kilpa-auton tavoin toimivat aivot päätyvät kyllä maaliin nopeammin, mutta nopeus voi kostautua, sillä ”maisemien” vilistäessä nopeasti ohi, saattaa tällainen ajattelija tehdä vääriä päätelmiä.
Kun päätelmä on tehty, ei henkilö välttämättä pysty joustavasti muuttamaan mieltään, vaan saattaa sinnikkäästi pyrkiä todistamaan olevansa oikeassa.
”Vaeltaja-aivot” ovat Barbara Oakleyn mukaan huomattavasti hitaammat. Ne ikään kuin kävelevät ja tutkivat ympäristöä hitaammin, ja voivat päätyä kulkemaan polkuja, joihin kilpa-autot eivät eksy…
Kun päätelmiä tehdään hitaampaan tahtiin ja tarkemmin asioita tutkaillen, on helpompaa huomata mahdolliset virheet ja väärät käsitykset ennen kuin tehdään johtopäätöksiä siitä, miten asiat ovat.
Ei siis huolta, vaikka kokisit olevasi hitaampi oppija kuin monet muut.
Sinua saattaa kiinnostaa myös: Mitä jos näkisimme psyykkiset hankaluudet taitotavoitteina
Hitaammin eteneminen voi auttaa sinua välttämään sudenkuopat.
Kun pidät mielesi avoinna myös sille, että on täysin sallittua (ja fiksua!) muuttaa mielipidettä ja päätelmiäsi oppiessasi uutta, hitaammin oppiminen ei todellakaan ole este elämässä menestymiselle.
Voi kuinka toivoisin voivani jakaa tämän ajatuksen varsinkin kaiken ikäisille koululaisille ja opiskelijoille! Jaa tämä teksti, jos viesti on sinunkin mielestäsi tärkeä!