Ihmissuhteisiin positiivisesti vaikuttava ajattelutapa | Ajatuskokeita -blogisarja jatkuu! Blogisarjan tarkoituksena on tutkailla ajattelutapoja, joista voisi monille olla hyötyä.
Ajatuskokeita osa 3: Ihmissuhteisiin positiivisesti vaikuttava ajattelutapa
Tässä 3.osassa pääset tutkailemaan, miten positiivisesti omaan arkeesi, hyvinvointiisi ja ihmissuhteisiisi voi vaikuttaa ajatus siitä, että toisella ihmisellä on jokin positiivinen tarkoitus toimiessaan kuten toimii.
Otamme tässä blogitekstissä havainnollistavaksi esimerkiksi tilanteen, jossa olet kertonut läheisillesi haaveestasi.
Rohkaistuit kertomaan läheisillesi, että haluat toteuttaa haaveesi ja olet surullinen kohtaamistasi reaktioista. Et odottanut läheisten suhtautuvan niin negatiivisesti.
Tässä tekstissä en voi tyhjentävästi vastata siihen, millaisia ajatuksia läheisilläsi tässä tilanteessa voi olla ja mikä saa heidät suhtautumaan lannistavasti.
Voin kuitenkin nostaa esille joitakin esimerkkejä siitä, millä tavalla toisen henkilön positiivinen aie voi näyttäytyä elämässäsi.
Esimerkiksi itselleni on ollut loputtoman paljon hyötyä siitä, että suhtaudun hankalissakin tilanteissa kohtaamiini ihmisiin ajatellen, että tämän ihmisen toiminnan ja käyttäytymisen taustalla on jokin positiivinen aie.
Lue lisää: Ajatuskokeita osa 1. Miten osallistuin tämän tilanteen syntymiseen?
Mitä tarkoittaa positiivinen aie?
Positiivinen aie ei tarkoita välttämättä sitä, että aie olisi positiivinen sinun kannaltasi.
Oivaltaessasi, että toisen ihmisen toiminnan taustalla voi olla jokin positiivinen aikomus/tarkoitus hänen kannaltaan, on helpompaa ymmärtää ulkopuolisen mielestä epäloogiselta tai ”järjettömältä” näyttävä toimintatapa.
Toisinaan positiivinen aie voi tavallaan liittyä myös sinuun, ja henkilö haluaa sinulle hyvää.
Samanaikaisesti sinun mielestäsi hänen toimintansa tai sanat voivat vaikuttaa lannistavilta. Sinusta voi tuntua, ettei hän usko sinuun eikä kannusta sinua.
Usein ihmiset ajattelevat, että kannustuksen puute merkitsee sitä, että toinen henkilö ei rakasta sinua tai välitä sinusta.
Kuitenkin hänen oman maailmankuvansa mukaisesti saattaa olla kyse siitä, että hän nimenomaan rakastaa sinua niin paljon, että haluaa sinun välttävän epämiellyttävät asiat ja mahdolliset pettymykset.
Kun kaksi erilaista uskomusmaailmaa tällaisessa tilanteessa kohtaa voi olla vaikeaa ymmärtää, että se mitä itse pitää merkkinä lyttäämisestä, onkin toisen osoitus rakastamisesta.
Ei väistämättä, eikä aina ja kaikkien kohdalla tietenkään. Mutta on hyvä pitää mielessä, että kaikki ei aina ole siltä kuin meistä itsestämme näyttää, omasta uskomusmaailmastamme katsottuna.
Lue lisää: Helpottava ajattelutapa joka eliminoi ahdistavan tulevaisuuden.
Millaisia positiivisia aikomuksia voi olla läheisillä, jotka eivät kannusta?
Tähän voi toki olla niin monta eri syytä kuin on läheisiäkin.
Joku kenties haluaa säilyttää oman uskomusmaailmansa koskemattomana, eikä halua, että sitä kyseenalaistetaan. Jos hänen mielestään jokin on mahdotonta, hän ei välttämättä halua edes keskustella siitä, ettei näin ehkä olisikaan.
Ehkäpä joku läheisistä ei kannusta siitä syystä, että on jättänyt omat haaveensa toteuttamatta ja sinun kannustamisesi haaveiden toteuttamiseen tuntuukin liian kivuliaalta.
Jollakulla voi olla tarve suojata omaa käsitystä itsestään tai omista valinnoistaan. Jos sinä saavutat tavoitteesi ja toteutat haaveesi, hänen perustelunsa omien haaveidensa toteuttamatta jättämisestä voivat näyttäytyä tekosyinä.
Kenties joku rakastaa sinua niin paljon, ettei halua sinun kohtaavan hankaluuksia ja haluaa suojata sinut mahdollisilta pettymyksiltä.
On myös otettava huomioon se vaihtoehto, että joku tietää (tai ajattelee tietävänsä) jotakin sellaista, mikä tekee haaveestasi mahdottoman toteuttaa ja haluaa saada sinut ymmärtämään oman näkemyksensä.
Tämä ei tarkoita sitä, ettei sinun pitäisi yrittää. Maailmakin muuttuu nykyään niin hurjaa vauhtia, että se mikä tänään on mahdotonta, voi pian olla jokapäiväinen juttu.
Ajattelutavan alkuperä
Olen omaksunut tämän ajattelutavan opiskeltuani NLP:tä. Lyhenne NLP tulee sanoista Neuro-Linguistic Programming (suomeksi neuro-lingvistinen ohjelmointi).
NLP lähtee siitä olettamuksesta, että kaikella käyttäytymisellä on positiivinen tarkoitus. Kaikella käyttäytymisellä on arvonsa, jossakin kontekstissa.
Tehdessämme jotakin tarkoituksemme on saavuttaa jotain arvokasta, jotain tärkeää. Kaikkea käyttäytymistä motivoi siis NLP:n mukaan positiivinen aie.
Nyt on sinun vuorosi! Mitä ajatuksia tämä teksti sinussa herättää? Millaisissa tilanteissa tästä ajattelutavasta voisi olla sinua hyötyä/iloa?