Laita hyvä kiertämään!

Vastinetta rahoille onnellisuuden kustannuksella? | Inhimillisiä omituisuuksia on uusi blogisarja, jossa tutkailen kanssasi erilaisia meille ihmisille melko yleisiä tapoja toimia tai ajatella.

Yleisyydestään huolimatta nämä toiminta- ja ajattelutavat voivat näyttäytyä omituisina, ristiriitaisina tai epäloogisina pysähtyessämme tarkastelemaan niitä.

Tässä 1.osassa nostan esille erään hyvää oloa estävän asian, johon olen kiinnittänyt huomioni erityisesti lounasravintoloissa…

 

Inhimillisiä omituisuuksia osa 1: Vastinetta rahoille onnellisuuden kustannuksella?

Tiedätkö sen olon, mikä on kehossa sen jälkeen, kun on syönyt lounasta seisovasta pöydästä ja täyttänyt vatsaansa enemmän kuin on tarpeen, jotta saa vastinetta rahoilleen…?

Ei ole kovin iloinen ja kepeä olo sellaisen lounaan jälkeen. Tiedän sekä omasta kokemuksestani että monien muiden ähky olo – tuskailuja todistettuani.

Coursera -kurssilla A life of happiness and fulfillment professori Raj Raghunathan nostaa esille hiukan toisenlaisen lounaan syömiseen liittyvän esimerkin, jossa myös tulee esiin ”vastinetta rahoille onnellisuuden kustannuksella”-ajattelu.

Professori Raj Raghunathan kertoi käyneensä serkkunsa kanssa salaattibaarissa, jossa ruoka maksetaan painon mukaan. Esimerkiksi 5€/500g, riippumatta siitä mitä lautaselleen oli laittanut.

Professorin serkku tuskaili valintojensa kanssa. Hän pitää esimerkiksi kikherneistä, ja ei oikeastaan tykkää grillatusta kanasta.

Samaan aikaan hän tiesi, että grillattu kana on ainesosana kalliimpaa kuin kikherneet ja pähkäili saavansa parempaa vastinetta rahoilleen ottaessaan myös grillattua kanaa lautaselleen.

Tämä valinta lisäsi kyllä tavallaan rahalle saatua vastinetta, mutta vähensi ruokailun nautintoa.

Vaikka monet toistelevat, että ”raha ei tee onnelliseksi” ja onnellisuus on yksi ihmisten tärkeimmistä arvoista, usein toimimme vastoin omia ajatuksiamme ja sabotoimme omaa onnellisuuttamme valinnoillamme ja toimintatavoillamme.

Jos haluat lisätä onnellisuutta elämääsi, yksi keino on kiinnittää huomiosi tällaisiin melko arkipäiväisiin valintatilanteisiin.

Kumpi sinulla menee edelle: tarve saada rahoillesi vastinetta vai mukava olo lounaan jälkeenkin?

Millaisissa tilanteissa teet valintoja, joissa esimerkiksi rahan arvon maksimointi menee hyvän olon edelle? Millaisia valintoja sinun kannattaa jatkossa tehdä, jos haluatkin maksimoida onnellisuuden?

Laita hyvä kiertämään!

Kirjoita kommentti

Your email address will not be published.