Tämän postauksen aiheena on poikkeuksellisen hyvät hetket ja mielen pulmista toipuminen. Kerron sinulle, miksi kannattaa pysähtyä tutkimaan poikkeuksellisen hyviä hetkiä, ja miksi tämä on avuksi mm. oman mielenterveyden ja hyvinvoinnin tukemisessa.
Poikkeuksellisen hyvät hetket ja mielen pulmista toipuminen
Niin sanottujen hyvien poikkeuksien etsiminen on minusta tosi hyödyllistä.
Tästä näkökulmasta on mielestäni erityisen paljon hyötyä psykiatrisen diagnoosin saaneille, mielen pulmien kanssa painiville, ja hankalissa elämäntilanteessa eläville.
Kun omaa elämää ja arkea tarkastelee tästä näkökulmasta, on helpompaa huomata, millaiset asiat arjessamme lisäävät hyvinvointia ja millaiset asiat taas vähentävät sitä.
Usein kuulen ihmisten kokemuksia sellaisista tilanteista, joissa eri alojen ammattilaiset, ns. hoitohenkilökunta keskittyy aika voimakkaasti siihen, mikä on pielessä kun ihminen voi huonosti.
Tyypillistä on esimerkiksi kysyä, miksi tuntuu siltä kuin tuntuu ja tutkitaan ikään kuin niitä syitä siellä pahoinvoinnin taustalla. Lähestymistapa on siis ongelmakeskeinen.
Lue myös tämä: Mitä jos näkisimme psyykkiset hankaluudet taitotavoitteina
Suuntaa huomio ”terveyskertomuksiin”
Ehdotan, että niin sanottujen sairauskertomuksien sijaan, kiinnittäisimme enemmän huomiota ns. terveyskertomuksiin.
Mitä tämä sitten tarkoittaa?
Ajatellaan tässä esimerkkinä henkilöä, joka on toistuvasti masentunut.
Yleensä on tyypillistä nähdä tämä henkilö ikään kuin sairauslinssien läpi, diagnoosin kautta.
Mutta mietipä tätä:
Kun joku on toistuvasti masentunut, hänhän on myös toistuvasti ei-masentunut. Välillä on siis sellaisia aikoja, kun hän ei ole masentunut tai ainakin tilanne on huomattavasti helpompi. Muutoinhan emme puhuisi toistuvasta masentuneisuudesta, vai mitä?
Mitä jos keskittyisimmekin enemmän siihen, mitä tämän henkilön elämässä on meneillään silloin kun hän voi paremmin?
Mikä on silloin toisin?
Mikä on erilaista esimerkiksi sinun elämäntilanteessa silloin. kun voit paremmin? Mikä on toisin ympäristössäsi? Mikä on toisin sinussa itsessäsi? Entä läheisissäsi?
Mikä on toisin omassa ajattelussasi? Mitä kenties teet toisin silloin, kun voit paremmin?
Onko esimerkiksi parempina jaksoina jokin asia, mitä teet enemmän, tai jotain, mitä teet vähemmän kuin hankalampina aikoina?
Tästä poikkeusten tutkimisesta on hyötyä, vaikka kyseessä olisi sellainen pulma, joka tuntuu olevan koko ajan läsnä. Ihmiselämän ja ongelmien luonteeseen kuuluu vaihtelu; Välillä on hankalampaa ja välillä helpompaa.
Kun etsit ja tarkastelet näitä poikkeuksellisen hyviä hetkiä, voit löytää monia asioita, joista on enemmän hyötyä kuin siitä, että keskitytään yksinomaan ongelmien syihin.
Kun huomaat, mistä tällaisia poikkeuksia syntyy, ja mikä niihin vaikuttaa, voit oppia hyödyntämään näitä poikkeuksellisen hyviä hetkiä.
Sinua saattaa kiinnostaa myös: 3 toipumisen mahdollistavaa ja mielen hyvinvointia tukevaa ajattelutapaa -luento