Laita hyvä kiertämään!

Tällä kertaa kirjoitan erityisesti mielen pulmiin ja elämän hankaluuksiin liittyen toipumista edistävästä taitonäkökulmasta.

Toipumista edistävä taitonäkökulma

 

Mitä ’taitonäkökulma’ tarkoittaa?

Tämä taitonäkökulma tarkoittaa sitä, että meidän on mahdollista lähestyä erilaisia elämän pulmia ja hankaluuksia ajatellen, että jokin taito olisi meille tarpeellinen.

Mielen pulmiin ja elämän hankaluuksiin liittyen ajatus tämän näkökulman taustalla toimii näin:

Minulla on tällaisia hankaluuksia (esimerkiksi ns. psyykkisiä oireita)… Jos minulla olisi tällainen taito, niin nämä hankaluudet vähenisivät, muuttuisivat vähemmän hankaliksi tai poistuisivat kokonaan.

Tämä on ollut yksi tärkeimmistä oppimistani asioista omassa elämässäni.

Tämä on osaltaan mahdollistanut sen, että voin niin paljon paremmin nykyään. Siitä huolimatta, että menneisyydessäni eräs psykiatri väitti minulle, että ongelmani olivat sellaisia, ettei niihin terapiakaan auta ja siksi minun on turha hakea terapiaan, koska sitä ei minulle myönnettäisi.

Terkkuja vaan sille psykiatrille. Kävi ilmi, että en tarvinnut terapiaa.

Tarvitsin työkaluja ja taitoja vaikuttaa omaan oloon ja ajatuksiin ja erilaisen tavan lähestyä silloisia hankalia olojani kuin mitä minulle psykiatrian taholta tarjottiin.

Siksi haluan kertoa sinulle tästä taitonäkökulmasta.

Tämä ei tarkoita sitä, ettei terapia koskaan olisi tarpeellista tai hyödyllistä. On monia asioita, jotka voivat olla meille avuksi hankalissa elämäntilanteissa ja mielen pulmien kanssa kamppaillessa.

 

Hyvinvointia edistävät taidot

Ajattelen taitoasioista niin, että on monenlaisia taitoja, jotka helpottaa ja edistää hyvinvointia.

On esimerkiksi avuksi olevia ajattelutaitoja, kuten taito katsoa asioita erilaisista näkökulmista. Tämä on nimenomaan taito, ei synnynnäinen ominaisuus.

Se, että ajattelet tällä hetkellä tietyllä tavalla, ei tarkoita, että ”olet vain sellainen etkä sille mitään mahda”. Voit oppia ajattelemaan sellaisella tavalla, joka on avuksi sinulle.

Tässä ei ole kyse siitä, että olisit ihmisenä huono tai riittämätön, jos ajattelet tietyllä tavalla, ja ihmisenä parempi tai arvokkaampi, jos ajattelet toisella tavalla.

Olet arvokas ihminen joka tapauksessa.

Ajatteluun liittyvien taitojen kehittäminen on tärkeää, koska ajattelumme vaikuttaa myös siihen, miltä asiat tuntuvat.

On myös ihmissuhteisiin ja sosiaaliseen kanssakäymiseen liittyviä taitoja. Ajattelutaidot liittyvät myös näihin, sillä se, miten ajattelemme muista ihmisistä vaikuttaa siihen, millaista heidän kanssaan on olla tekemisissä.

On myös taitoja, jotka auttavat muuttamaan omaa olotilaa. Tähänkin ajattelutaidot liittyvät, koska esimerkiksi se, mihin keskitymme, vaikuttaa kokemiimme tunteisiin ja olotiloihin.

Sinua voisi kiinnostaa myös: Taitonäkökulma tuo toivoa toipumiseen

Ajatteluun liittyvien taitojen kehittäminen on tärkeää, koska ajattelumme vaikuttaa myös siihen, miltä asiat tuntuvat.

Miksi kannattaa opetella hyvinvointia edistäviä taitoja?

Kerron muutaman esimerkin, miksi on hyödyllistä opetella hyvinvointia edistäviä taitoja.

Itselleni oli aikanaan aika yllättävää se, että oleellisempaa ei ollut se, mitä minulle oli menneisyydessäni tapahtunut, vaan se, miten muistelin noita menneitä tapahtumia.

Vielä isompi yllätys minulle oli se, että voin oppia muuttamaan sitä, miten muistojani muistelin.

Opin poimimaan menneisyyden tapahtumista sen opin, mitä niillä oli tarjota, mutta en jäänyt jumiin hankaliin muistoihini. Niillä ei ollut enää valtaa vaikuttaa olotilaani entiseen tapaansa.

Ennen kuin opin tällaisen uuden taidon olin pitkälti omien ajatusten ja ulkoisten tapahtumien armoilla.

Olotilani vaihteli riippuen siitä, miten muut ihmiset minua kohteli, mitä he minulle sanoivat, tai mitä muuta päivän aikana tuli vastaan. En kokenut voivani vaikuttaa olotiloihini.

Olin siis erilaisten tapahtumien, kohtaamisten, ajatusten ja hankalien muistojen armoilla ja ne vaikuttivat määräävän sen, millainen olo minulla oli.

Voitko kuvitella, miten paljon elämäni muuttui, kun opin, että voin vaikuttaa siihen, miltä minusta tuntuu ja mitä ajattelen ja sen, miten voin näihin asioihin vaikuttaa? Voitko kuvitella, miten paljon vastaavat taidot sinun elämääsi vaikuttaisivat?

Nämä ovat olleet tosi tärkeitä asioita omassa elämässäni ja näissä on nimenomaan kyse taidoista.

Taito on asia, joka on opittavissa. Se ei ole ominaisuus, joka sinulla joko on tai ei ole, vaan se on asiaa, jota voit harjoitella.

Voit oppia uuden taidon, voit kehittyä siinä ja sitä myötä sinusta voi tulla taitava asiassa, jota et välttämättä edes osaa ajatella itsellesi mahdolliseksi tällä hetkellä. Varsinkaan jos ajattelet tämän hetken pulmatilanteita tai elämän hankaluuksia vaikkapa sellaisina häiriöinä, joille et mahda mitään.

Taitonäkökulma on niin tärkeä asia, että se on tosi isossa roolissa Toipujan työkalupakki -verkkokurssissakin.

 

Miten tästä eteenpäin?

Ehdotan, että pysähdyt hetkeksi pohtimaan tätä:

Kun ajattelet omaa elämääsi, omaa arkeasi, elämäsi haasteita… Mikä taito olisi sellainen, että sen kehittäminen vaikuttaisi positiivisella tavalla elämääsi? Ehkä se helpottaisi oloasi tai muiden ihmisten kohtaamista. Ehkä se auttaisi ilmaisemaan itsellesi ja/tai muille paremmin sen, mitä tarviset…

Ehkä se auttaisi sinua kommunikoimaan sinulle tärkeiden ihmisten kanssa paremmin.

Ehkä tarvittava taito auttaisi sinua rauhoittamaan itseäsi sellaisissa tilanteissa, joissa on levoton tai ahdistunut olo.

Mikä taito olisi sellainen, että sen oppiminen vaikuttaisi positiivisella tavalla sinun arkeen, sinun hyvinvointiin, sinun elämään?

Pohdi myös sitä, miten voit opetella tätä taitoa, miten voit harjoitella sitä.

Taidoista tosiaan puhutaan lisää Toipujan työkalupakki -verkkokurssilla. Tutustu katsomalla maksuton 3 toipumisen mahdollistavaa ja mielen hyvinvointia tukevaa ajattelutapaa -luento.

 

Pidätkö postausta hyödyllisenä? Jaa postaus alta.

 

Laita hyvä kiertämään!

Kirjoita kommentti

Your email address will not be published.