Laita hyvä kiertämään!

Psykiatrian absurdissa todellisuudessa – Etenevän psykoosisairauden puhkeaminen vai ymmärrettävä kriisi? | Tässä podcast-jaksossa juttelen ”Rimen” kanssa hänen kokemuksistaan psykiatrisen ”hoidon” parissa.

 

Psykiatrian absurdissa todellisuudessa – Etenevän psykoosisairauden puhkeaminen vai ymmärrettävä kriisi?

 

”Rime” kuvailee, miten reilu vuosikymmen sitten koki psyykkisen romahduksen, jonka seurauksena päätyi psykiatriselle osastolle. Siellä hänen tilanne tulkittiin psykoosisairauden puhkeamiseksi.

Puhumme myös siitä, millaisista asioista olisi voinut olla apua, sen avun sijaan, mitä hän psykiatrian parissa sai.

Lopulta ”Rime” pääsi takaisin jaloilleen ”hoidosta” huolimatta ja palasi työelämään. Hän jatkoi alkuperäiseen romahdukseen johtaneiden syiden käsittelyä, mutta sen lisäksi oli tarpeen käsitellä psykiatrian aiheuttamaa traumaa.

 

Mad in Finlandin sivuilta löytyy tämä Rimen kirjoittama kirjoitus:

Psykoosisairauden puhkeaminen – vai ymmärrettävä kriisi?

 

Jaksossa mainitut kirjat:

Robert Whitaker: Anatomy of an epidemic

Robert Whitaker & Lisa Cosgrove: Psychiatry under the influence

Jaakko Seikkula: Dialogi parantaa -mutta miksi?

Tomi Bergström: Mieletön häiriö -Psykiatrian ongelma ja sen ratkaisu

Lucy Johnstone: A Straight Talking Introduction to Psychiatric Diagnosis

Lucy Johnstone: A Straight Talking Introduction to the Power Threat Meaning Framework: An alternative to psychiatric diagnosis

 

Myös tämä voisi kiinnostaa sinua: Puhutaan mielenterveydestä – Vieraana Aku Kopakkala

 

Lisäksi vielä linkki psykologi Eleanor Longdenin videoon, jossa hän kertoo äänien kuulemisesta. Haluan tämän linkin tähän lisätä, sillä mainitsimme jaksossa äänten kuulemisen oireena, jota ”Rimellä” tai itselläni ei ole koskaan ollut. Niihinkin voi kuitenkin suhtautua muutoinkin kuin pyrkien niistä mahdollisimman nopeasti eroon.

Eleanor Longden – The voices in my head

 

Toivon tuoja -sarjasta löydät lisätietoa täältä.

 

Kuulen mielelläni, mitä ajatuksia tämä jakso sinussa herättää!

 

Laita hyvä kiertämään!

  4 replies to "Psykiatrian absurdissa todellisuudessa – Etenevän psykoosisairauden puhkeaminen vai ymmärrettävä kriisi?"

  • SK

   Kiitos! Tämä on tärkeää asiaa, ja mahdollisimman monen toivoisin tämän ajatuksella kuuntelevan!

   Usein potilas ei saa edes omaiseltaan tukea, koska psykiatriaan uskotaan, koska sen sanotaan olevan lääketiedettä. On kuitenkin kiistatonta, että psykiatrinen ”hoito” usein vahingoittaa potilasta ja että pakkotoimenpiteet ovat vakavia ihmisoikeusrikkomuksia.

   Itse olen kieltäytynyt neuroleptihoidosta, en sairaudentunnottomuudesta vaan koska olen kokemuksesta tiennyt sen olevan itselleni vahingollista. Pakolla sitten on neurolepteja laitettu, mikä on aiheuttanut muun muassa vaikeaa masennusta ja tardiivia dyskinesiaa, joista molemmista kärsin edelleen. Jos saisin valita, ottaisin ennemmin ne harhat kuin nämä lääkityksen sivuvaikutukset. Vaan kun mielenterveyspotilas ei saa valita olla ottamatta itselleen vahinkoa tuottavaa ”hoitoa”.

   • Piia

    Kiitos kommentistasi, SK! Minäkin toivon, että mahdollisimman tämän kuuntelisi ja havahtuisi siihen, miten monia pulmia psykiatriseen ”hoitoon” voi liittyä. On surullista, että ihminen voi jäädä yksin tällaisten kokemusten kanssa, koska omaisetkaan ei välttämättä häntä tue. Ja ikävää, ettei sinulle (ja monille muillekaan) anneta todellista mahdollisuutta valita ja päättää, käytätkö lääkkeitä vai et. Olisi kyllä niin monelle muutokselle tarvetta näissä asioissa!

  • Annikka

   Kiitos tästä jaksosta. Olisi kiva kuunnella lisää ihmisten kokemuksista ja selviytymistarinoista. Todella tärkeä aihe oli tälläkin kertaa.

   • Piia

    Kiitos kommentistasi, Annika! Ehdottomasti jatkan tätä Toivon tuoja -sarjaa. Minustakin nämä ovat tärkeitä aiheita ja olen iloinen, että olen voinut jo muutaman tällaisen keskustelun käydä ja tuoda muiden kuunneltavaksi!

    Itse asiassa minun täytyykin lisätä tähän postaukseen myös linkki, mistä löytyy lisätietoa tästä sarjasta, ja miten asiassa voi olla yhteydessä minuun, jos oman tarinan kertominen kiinnostaa. Olen sen näköjään unohtanut tähän laittaa.

    Muitakin aiheideoita ja -ehdotuksia otan mielelläni vastaan 🙂

    Kaikkea hyvää sinulle!

Kirjoita kommentti

Your email address will not be published.