Laita hyvä kiertämään!

Voiko oman mielenrauhansa säilyttää hankalasta ihmisestä huolimatta?

Kuvittele tämä tilanne:

Elämässäsi on hankala ihminen, jota joudut olosuhteiden pakosta välillä kohtaamaan, vaikkapa sukujuhlissa tai muissa vastaavissa.

Hän piikittelee sinua ja se tuntuu sinusta kurjalta ja painaa mieltäsi.

Kysymys kuuluu:

Onko mahdollista, että tämän henkilön läsnäolo ei jatkossa aiheuttaisikaan sinulle yhtä hankalaa oloa, vaikka hän ei muuttaisi omassa toiminnassaan mitään?

 

Voiko oman mielenrauhansa säilyttää hankalasta ihmisestä huolimatta?

 

Erään asiakkaani elämässä oli ihminen, jota hänen oli vaikeaa kohdata.

Kyseinen henkilö heitti jos jonkin näköistä piikkiä ja ikävää kommenttia asiakkaalleni ja siksi esimerkiksi erilaiset juhlat, jotka kokosivat sukua, ystäviä ja tuttavia koolle, olivat asiakkaalleni hankalia. Tällaisissa tapahtumissa oli nimittäin usein läsnä myös tämä henkilö, jonka kohtaamisen asiakkaani koki hankalana.

Tullessaan tapaamaan minua tällaiset juhlat oli tulossa ja hän mietti, mitähän kamalaa tämä ihminen keksii tällä kertaa kommentoida.

Tässä on kiinnostavaa se, että mehän emme voi vaikuttaa tähän hankalalta tuntuvaan ihmiseen mitenkään. Hänhän ei ollut edes läsnä tässä tapaamisessa.

Siihen kuitenkin pystymme vaikuttamaan, miten tämä asiakkaani ajattelee tätä kyseistä henkilöä ja miten hän hahmottaa tämän ihmisen mielessään.

Tähän siis tapaamisessamme keskityimme.

Tapaaminen päättyi siihen, että tämä asiakkaani sanoi oikeastaan odottavansa niitä tulevia juhlia, jotta pääsee tapaamaan tämän ikävän tyypin ja näkemään, mitä tapahtuu.

Juhliin oli vielä useita viikkoja aikaa, joten hän lupasi ilmoittaa minulle niiden jälkeen, mitä tapahtui.

Myöhemmin hän lähetti minua sähköpostia, että tämä henkilö oli ollut ihan oma itsensä, ja oli lähestynyt asiakastani kommentoiden samantyylisen kurjan kommentin kuin monia kertoja aiemminkin. Tätä asiakkaani oli tottunut häneltä jo odottamaankin.

Mutta eräs seikka oli oleellisesti muuttunut.

Asiakkaani oli vastannut kommenttiin vain toteamalla asiaan liittyvän faktan eikä tämä ikävä kommentti ollut heilauttanut hänen omaa mielenrauhaansa suuntaan eikä toiseen.

Emme voi välttämättä vaikuttaa toisiin ihmisiin ja heidän käyttäytymiseensä mitenkään, mutta voimme vaikuttaa siihen, miten itse reagoimme asiaan. Tällä en tarkoita tietoista oman reagoinnin tarkkailua ja tietoista tunteiden hillitsemistä tai muuta vastaavaa.

Kun hahmotamme toisen ihmisen mielessämme eri tavalla kuin aiemmin, myös tapamme reagoida tähän ihmiseen muuttuu erilaiseksi.

Tämä on yksi asioista, joita käsitellään Apua huonoihin muistoihin -valmennuksessa. Jos sinun elämässäsi on hankala ihminen, jota joudut aika ajoin kohtaamaan, tutustu tähän valmennukseen.

Laita hyvä kiertämään!

Kirjoita kommentti

Your email address will not be published.