Laita hyvä kiertämään!

 

Mahdollisuuksistamme katsoa asioita useista näkökulmista, useista perspektiiveistä on meille mielestäni paljon hyötyä.

Aikaperspektiivi on yksi kiinnostava näkökulma, josta voimme katsoa asioita.

Aikaperspektiivi -Yksinkertainen tapa tarkistaa kannattaako todella harmistua

Eräs tämän näkökulman hyödyistä on se, että se pystyy usein palauttamaan suhteellisuudentajun takaisin tilanteissa, joissa me kenties olemme tekemässä ”kärpäsestä härkäsen”.

Saatamme kohdata jonkin hankalan ja epämieluisan tilanteen, joka herättää meissä ajatuksen ”Nyt on koko päivä pilalla, kun tämä tapahtui!”

Joskus pienet asiat ja harmitukset saavat suhteettoman suuren tilan arjestamme.

Toki tähän vaikuttaa esimerkiksi yleisen väsymyksen määrä ja yöunien pituus ja unen laatu. Väsyneenä on paljon vaikeampaa ohittaa olankohautuksella asioita, jotka hyvin nukutun yön jälkeen tuntuvat merkityksettömiltä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Tämä ajattelutapa helpottaa hankalista tilanteista selviytymistä

Aikaperspektiiviä voit hyödyntää esimerkiksi näin:

Kun vastaasi tulee tilanne, joka harmittaa tai herättää sinussa muutoin kurjalta tuntuvia tunteita, suuntaa ajattelusi vaikkapa parin vuoden päähän, tai vuosikymmenen päähän…

Onko tämä asia, joka nyt harmittaa, sellainen, jonka tulen muistamaan vielä vuosien päästä ja ajattelemaan että se oli kyllä kamalaa?

Onko tässä tilanteessa kyse niin isosta asiasta, että tulen muistamaan vielä vuosien ja vuosikymmentenkin päästä, että tänä päivänä tapahtui sitä ja tätä ja se oli kyllä kamalaa?

Saatat vastata että ”ei, ei tämä ole niin iso asia”, tai kenties vastaat että ”kyllä, ehdottomasti tämä voi jäädä mieleeni yhtenä harmittavimmista asioista elämässäni”.

Mitä ikinä vastaatkin jonkin tietyn harmittavan tilanteen suhteen uskon, että aikaperspektiivin vaihtamisesta hetkeksi on sinulle hyötyä.

Lue lisää: Helpottava ajattelutapa, joka eliminoi ahdistavan tulevaisuuden.

Vaikka mielestäni kannattaa pysähtyä katsomaan tämän hetken harmitusta kauempaa, en tarkoita, ettemme saisi kokea tai tuntea harmitusta. Tunteessa itsessään ei ole minusta mitään pahaa.

Toisinaan saatamme kuitenkin vaikeuttaa omaa oloamme ja estää hyvinvointiamme liioittelemalla turhan usein tapahtumien merkitystä.

Mitä ajatuksia sinussa herää? Millaisissa tilanteissa voit hyödyntää tätä ajattelutapaa?

Laita hyvä kiertämään!

Kirjoita kommentti

Your email address will not be published.