Terapeutin uskomukset voivat hidastaa toipumistasi

Laita hyvä kiertämään!

 

Tällä kirjoituksellani haluan herätellä ajatuksia siitä, mikä vaikutus valitsemallasi terapeutilla voi olla tilanteesi paranemiseen.

Terapeutti ei lopulta voi olla vastuussa elämäsi muuttumisesta, koska on meistä itsestämme kiinni mitä muutoksia elämäämme teemme kohdattuamme hankaluuksia, mutta hänen uskomuksensa voivat vaikuttaa tilanteesi muuttumisnopeuteen. Jos sinulla on vaikkapa fobia, ja terapeutillasi on esimerkiksi uskomus, että fobiasta selviäminen vaatii 10 vuoden terapian, niin luultavasti selviät fobiasta 10 vuodessa.

Jos taas menet NLP:hen perehtyneelle terapeutille tai NLP-valmentajan luo saatat selvitä fobiastasi vartissa. Tämä johtuu siitä, että hänellä on käytössään työkalut, jotka mahdollistavat tilanteen muuttamisen nopeasti, eikä hänellä ole sitä uskomusta, että muutos vaatii paljon aikaa ja on hidas ja työläs.

Tämä on mielestäni iso ongelma terapiamaailmassa. Toki terapeutille on kannattavaakin, jos muutoksessa kestää kauan. Se voi olla terapeutille tästä syystä hyvä ja hyödyllinen uskomus. Mutta onko se hyväksi asiakkaalle?

Eräs suomalainen psykoterapeutti kirjoitti vastikään siitä, milloin on hyvä aika hakeutua terapiaan. Hän kirjoitti, että psykoterapiavalmius voi heikentyä, jos ongelmat kroonistuvat, ja että tällöin voidaan tarvita jonkinlaista hoitoa ennen kuin valmius psykoterapiaan on kohdallaan. Ja että tällöin ei usein lyhytterapiaa kannata edes harkita, vaan edessä on yleensä pitkä, vuosia kestävä psykoterapiajakso.

Tämä pohjautuu uskoakseni ajatukseen siitä, että monimutkaiset ongelmat vaativat monimutkaiset ratkaisut ja se taas ei mielestäni ole tarpeen. Monimutkaisiinkin ongelmiin voi löytyä yksinkertainen ratkaisu. Tietenkin sekin on mahdollista, ettei terapiassa varsinaisesti edes pyritä ratkaisemaan ongelmallisia asioita, vaan lisäämään ymmärrystä johtavan ajatuksen ollessa seuraavanlainen: kun ymmärrät miksi sinusta tuntuu siltä kuin tuntuu ja miksi olet sellainen kuin olet, niin pikkuhiljaa, vuosien myötä, asiat voivat muuttua paremmiksi.

Opiskelen parhaillaan ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi ja pidän ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa erityisesti siitä, että ongelmiin ei jäädä vellomaan ja niitä ei tutkita kerrasta toiseen suurennuslasin kanssa vaan pikemminkin pyritään tekemään niille jotakin.

Luulen, että minun olisi ollut lyhytterapeutti-opinnot aloitettuani vaikeampi sisäistää ajatusta siitä, että muutos voi tapahtua nopeasti, jos en olisi aiemmin opiskellut NLP:tä ja saanut nopeita muutoksia aikaiseksi omassa mielessäni. Useinkaan lisääntyvä ymmärrys ongelman syistä, siihen vaikuttaneista seikoista kaikkine kiemuroineen, ei auta meitä ratkaisemaan ongelmaa – tai kuten ratkaisukeskeisessä terapiassa tavataan sanoa – rakentamaan ratkaisua.

Esimerkiksi, jos pelkäämme uimista, koska olemme lapsena tippuneet jokeen ja melkein hukkuneet, meitä ei yleensä auta pelkäämään yhtään vähemmän se, että ymmärrämme mistä pelko johtuu.

Olen oppinut ymmärtämään ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa opiskellessani, että rakentaakseen ratkaisun ei loppujen lopuksi tarvitse tietää kaikkea mahdollista ongelmasta. Olen kuullut NLP-valmennukseen tulleilta asiakkailtani palautetta terapioista, joissa he ovat käyneet. Esim. seuraavanlaisen kommentin sain eräältä asiakkaaltani: ”Olen käynyt jo kaksi vuotta terapiassa… Siitä ei oikein ole ollut apua, siksi tulin tänne.” Mitä sitten tapahtui? Muutamassa tunnissa saimme ratkaistua asian, joka oli vaivannut häntä koko hänen elämänsä ajan.

En tarkoita, että kaikki asiat ratkevat muutamassa tunnissa, mutta esimerkiksi vanhoja huonoja muistoja, jotka yhä vaivaavat, voi melko nopeasti muuttaa sellaisiksi, etteivät ne enää paina mieltä. Mikä parasta, voin opettaa asiakkailleni työkalut, joilla he voivat tehdä muutokset halutessaan jatkossa itse, joten mitä ikinä tuleekaan vastaan, he voivat muuttaa hankalia muistoja itsekin, niin etteivät ne enää vaivaa heitä, tarvitsematta minua tai terapeuttia avuksi, elleivät valitse niin.

Mitä kysyisin terapeuteilta?

Jos minulla olisi tarvetta hakeutua terapiaan, kysyisin sopivaa terapeuttia etsiessäni ensimmäiseksi terapeuttiehdokkailta muutaman kysymyksen:

Kuinka nopeasti uskot ihmisen ja asioiden pystyvän muuttumaan? Ja mitä sitten saankin vastaukseksi, kysyisin seuraavaksi: Mihin tämä ajatuksesi perustuu? Kysyisin myös: Mitä luulet, minkä aikaa terapian pitäisi yleensä kestää? Mikä on tämän terapian tarkoitus?

Jay Haley on sanonut:
”Kun puhutaan terapiasta, on hyödyllistä muistaa, että on olemassa kahden tyyppisiä teorioita ja niitä ei pidä sekoittaa toisiinsa. Toiset ovat teorioita siitä miksi ihmiset käyttäytyvät kuten he käyttäytyvät, ts. miksi heistä tuli sellaisia kuin he ovat. Toiset taas ovat teorioita muutoksesta, siitä miten muutoksia saadaan aikaan.” (Psykoterapiat s. 163)

Itse valitsisin ehdottomasti sellaisen terapeutin, joka pyrkii saamaan aikaan muutoksia, eikä vain lisääntyvää ymmärrystä siitä, miksi olen sellainen kuin olen.

Laita hyvä kiertämään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *