Laita hyvä kiertämään!

Tässä postauksessa pohdin kanssasi kysymystä siitä, kenelle mieluista elämää elät.

 

Kenelle mieluista elämää elät?

 

”Miksi minulla on niin tyhjä olo?”

 

Eräs henkilö tuli tapaamaan minua tällaisen ongelman kanssa:

”Olen pärjännyt aikanaan hyvin koulussa. Löysin puolison ja kävin korkeakouluopinnot. Sain hyväpalkkaisen koulutustani vastaavan työn ja menin naimisiin. Hankimme omakotitalon ja olen kouluttautunut lisää, että sain vielä paremman työn ja palkan. Kaiken pitäisi olla hyvin… Olen saavuttanut kaikki tavoitteet, mitä olen itselleni asettanut. Minun pitäisi olla onnellinen… Miksi minulla on niin tyhjä olo?”

Ensimmäistä kertaa hän pysähtyi siinä minun kanssani miettimään, kenen tavoitteita ne kaikki itse asiassa oli olleet.

On tosi tärkeätä pysähtyä miettimään tätä:

Kenen tavoitteita sinä elämässäsi toteutat ja kenen arvojen mukaan elät?

Tämän tapaamani ihmisen eteen avautui ihan uudenlainen löytöretki.

Hän alkoi pohtia:

”Nyt kun on nämä yleisesti hyvinä ja oikeina tavoitteina pidetyt asiat kokeiltu, niin mitäs minä oikeasti tarvitsen voidakseni olla tyytyväinen? Mitkä ovat niitä keskeisiä arvoja, joiden mukaan haluan toimia?”

Aika yleinen kysymys mitä nykyään usein kuulee ihmisiltä sen jälkeen, kun he ovat saavuttaneet yleisesti tavoiteltavana pidettävät asiat – ts. on käyty koulut, on hyvä työpaikka, perhe, talo yms.- on

”Tässäkö tämä on… Tätäkö tämä loppuelämä on? Miksi oloni tuntuu tyhjältä?”

Onton olon aiheuttajat?

 

Voisiko tyhjyyden tunne ja ontto olo aiheutua siitä, etteivät saavutetut asiat välttämättä ole sinulle oikeasti tärkeitä asioita? Et välttämättä vielä ole pysähtynyt miettimään, mikä on sinulle itsellesi tärkeää.

Kenties olet sen kummemmin asiaa pohtimatta omaksunut ympäröivän kulttuurin yleiset käsitykset siitä, millaisia asioita kannattaa tavoitella.

Varsinkin tilanteissa, joissa koemme olevamme jollakin tavalla pysähdyksissä ja jämähtäneenä, on usein helpompaa tehdä jollekulle muulle mieluisia valintoja.

Saatamme tehdä vaikkapa omat vanhemmat tyytyväisiksi valinnoillamme, jos emme oikein tiedä, millaisia vaihtoehtoja meillä on ja mitä haluamme asioille tehdä.

Kenties olet huomannutkin, että useasti muilla ihmisillä on suunnitelmia sinun varallesi. Jos et itse mieti ja päätä, mitä oikeasti haluat elämälläsi tehdä, niin kyllä joku muu kertoo, miten sinun kuuluu elää.

Toisaalta toisten mielipiteiden mukaisesti toimiminen on ymmärrettävää.

Ensinnäkin se on yleistä. Monet muutkin etenevät elämässä sen mukaan, mitä yleisesti pidetään ”normaalina” tapana.

Toisekseen on tässä hetkessä helpompaa mennä ns. automaattiasetuksella.

Yhtenä tekijänä tässä ovat myös nykyajan kiireinen elämäntyyli ja kaikenlaiset häiriötekijät, jotka vaikeuttavat keskittymistä ja ajattelua.

Itselle tärkeimpien arvojen ja oman sisäisen kompassin tarkistaminen vaatii enemmän silloin, kun et ole niistä vielä selvillä.

Useimmat meistä kuitenkin taitavat ihailla ihmisiä, jotka tietävät mitä tahtovat, ja elävät sellaista elämää kuin haluavat.

Ajatellaan vaikkapa suosittuja elokuvia, suosittuja tarinoita.

Niissä on usein kyse siitä, että tarinoiden sankarit tekevät asioita, joihin he uskovat ja jotka ovat heidän mielestään oikein, vaikka he kulkisivatkin sillä tavalla vastavirtaan.

 

Mitä sankaritarinat meistä kertovat?

 

Uskon tämän kertovan siitä, että meillä on sisimmässämme tieto siitä, että ns. oikein toimiminen ja omien arvojen noudattaminen ovat tärkeitä asioita hyvinvointimme ja elämäntyytyväisyyden kannalta.

Monet meistä eivät siltikään pysähdy oikeasti miettimään, millaisia valintoja meidän kannattaisi tehdä, koska on tällä hetkellä helpompaa ja vaivattomampaa mennä virran mukana.

Tulevaisuudessa tämän virran mukana menemisen hinta on kova.

Minusta on ollut erityisen ihanaa huomata, miten paljon näiden asioiden tutkailu vaikuttaa asiakkaideni tyytyväisyyteen itseään ja elämäänsä kohtaan.

Kukapa ei haluaisi olla oman onnensa seppä…

Ohjenuora, jota työssäni noudatan, tiivistyy sanaan voimaannuttaminen.

Siksi on niin erityisen ilahduttavaa huomata, että kun ihminen selkeyttää sen, mikä hänelle on tärkeää, hänen on helpompaa tehdä omaa elämäntyytyväisyyttä ja hyvinvointia lisääviä valintoja.

Monelle on helpottavaa myös huomata, että elämän muuttuminen paremmaksi ja oman tyytyväisyyden lisääntyminen ei aina tarkoita pitkäkestoista ponnistelua asian eteen.

Kyse voi olla siitä, että alat kysymään itseltäsi uudenlaisia kysymyksiä tai muutat hiukan nykyisiä toimintatapojasi, ja sitä myötä asiat edistyvät.

Jos en olisi aikanaan alkanut kysyä uudenlaisia kysymyksiä, olisin taatusti edelleen työkyvyttömyyseläkkeellä.

On todella tärkeää, että pysähdyt hetkeksi ja kysyt itseltäsi:

”Olenko menossa oikeaan suuntaan?”

”Viekö nämä kysymäni kysymykset ja tehdyt päätökset ja valinnat kohti sitä mitä haluan vai ihan jonnekin muualle, tai kenties ei mihinkään?”

Jotta voit vastata näihin kysymyksiin, täytyy tietenkin olla selvillä siitä, mikä on sinulle oikea suunta, ja se mitä kohti haluat mennä.

Lue myös: Arjen kiireissä piileksii katkeroitumisen vaara 

Omien arvojesi selvittäminen, itsellesi mieluisien valintojen tekeminen ja elämäntyytyväisyytesi lisääntyminen pitkälläkin aikavälillä ovat mielestäni niin tärkeitä asioita, että loin tätä prosessia helpottaakseni Jumitilanteesta eteenpäin -verkkokurssin.

Jos sinulle on tärkeää mm.

  • selventää omat arvosi
  • tehdä pitkäkestoisesti mieluisia valintoja
  • selvittää, miten haluat toimia, kun läheiset ovat eri mieltä siitä, mitä sinun pitäisi tehdä

tämä kurssi on sinua ajatellen tehty.

Tutustu Jumitilanteesta eteenpäin -verkkokurssiin täällä.

 

 

Laita hyvä kiertämään!

Kirjoita kommentti

Your email address will not be published.